Boswachter Martijn Bergen
Boswachter Martijn Bergen

 

Verscholen achter de Hogeweg in Amersfoort, tussen stad en boerenland, ligt een gebied waar de natuur grotendeels de vrije hand heeft. Ontdek de groene rijkdom van Bloeidaal. Zelfs voor boswachter Martijn Bergen van Utrechts Landschap is dit een paradijs.

Martijn kent het gebied op zijn duimpje, maar elke keer weer geniet hij ervan om rond te struinen in Bloeidaal. Ook nu dreigende wolken zich op deze ochtend samenpakken boven het kleurrijke landschap. Verrekijker om, stevige wandelschoenen aan en gaan. ,,Mooi om hier weer te zijn. Kijk naar die wuivende riethagen, naar het bloemrijke grasland, naar al die verschillende kleuren… Dat zag je hier tien jaar geleden nog niet. Allemaal pure winst.”

Boerenlandschap

Tien jaar geleden bestond dit gebied uit maïsakkers en zwaar bemest grasland. Het was, met andere woorden, een typisch Nederlands boerenlandschap. Maar veel verder terug in de tijd, ruim een eeuw geleden, kon de natuur hier gewoon haar gang gaan. Die ongereptheid en diversiteit in flora en fauna moesten weer terugkeren, vond Utrechts Landschap. Ze presenteerde in 2000 de visie ‘Venster op de Vallei’, met hierin oplossingen om de dreigende verstedelijking van het gebied tussen Amersfoort, Leusden en Hoevelaken af te wenden. Door naast landbouw ook ruimte te geven aan natuur, recreatie en waterberging, kan het gebied zijn landelijke karakter behouden.

Vrijheid

Daarom werd in 2007 in samenwerking met de provincie Utrecht, Waterschap Vallei & Eem en de gemeente Amersfoort Bloeidaal aangelegd. In 2011 volgde aan de andere kant van de Barneveldse beek buurgebied De Schammer. Hooilanden, rietlanden, bosschages, moerasjes, poelen: er zijn twee fraaie natuurgebieden gecreëerd. En het belangrijkste: de natuur krijgt er veel vrijheid. ,,Boeren hebben hier altijd geploegd en gedaan, het gras glansde van de mest. Wij laten de grond hier bewust verschralen en grijpen zo min mogelijk in. We maaien bijvoorbeeld maar 1 of 2 keer per jaar, terwijl een boer dat wel 5 of 6 keer doet. Daardoor krijgt bloemrijk hooilandschap weer de kans.”

Het resultaat mag er nu al zijn. Groeiden in dit gebied tien jaar geleden nog 10 plantensoorten, boswachter Martijn schat dat het er nu al 250 zijn. Zo groeien er de orchidee, zonnedauw, blauwe knoop, Spaanse ruiter, pijlkruid, bitterzoet, de grote vossenstaart en het moerasvergeet-mij-nietje. Plantjes die de mooiste kleuren met zich meebrengen. En wat te denken van de vele nieuwe diersoorten? Inmiddels zo’n 100, terwijl dat er voor de komst van Bloeidaal nog ongeveer 15 waren. ,,Blauwborst, rietzanger, ijsvogel, wintertaling, tureluur,” somt Martijn een aantal vogels op. ,,En luister eens? Nu hoor je de Karekiet. Die zingt zijn eigen naam.”

Reeën

Ook is Bloeidaal inmiddels het leefgebied van zeven reeën, die zich bij schemering laten zien. Er lopen ook vossen rond. En vlinders die hier nooit rondfladderden hebben de natuurlijke rijkdom van Bloeidaal inmiddels ook ontdekt, zoals de parelmoervlinder. ,,Een teken van goed beheer,” weet Martijn. ,,De situatie die we hebben gecreëerd is inmiddels een feest der natuur geworden.”

Geniet!

,,Het mooie is,” vervolgt hij, ,,dat de stad Amersfoort hier pal naast ligt. Een bijzonder contrast. Steeds meer mensen uit die stad ontdekken de schoonheid van Bloeidaal. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. Het is een vrij toegankelijk gebied. Ik zou zeggen: kom nog meer naar buiten, ga eropuit en geniet van de natuur!”

 

Imageconsultant Alice 't Hof
Imageconsultant Alice ’t Hof
Kersenkweker Jan Kok
Kersenkweker Jan Kok
Cees van Altena
Hoevelaker Cees van Altena
Foto duikschool Querido
Duikschool Querido