Duurzaam bouwen is een term die staat voor milieuvriendelijk bouwen. Het gaat niet alleen om energiebesparing in huizen, maar ook om het gebruik van duurzame materialen die het milieu minimaal belasten en de gezondheid en het comfort van de toekomstige bewoners.

De gemeente Amersfoort adviseert u graag over duurzaam bouwen en de mogelijkheden voor energiebesparing. U kunt contact opnemen met de gemeente, mevrouw J. Krzystanek, via 033 469 49 86.

Voor zeer energiezuinige woningen biedt de gemeente Amersfoort de zogenoemde ‘groene vergunning procedure’. De vergunningsprocedure voor woningen met een Energieprestatie Coëfficiënt die 25% lager is dan wettelijk vereist (EPC <0,3) is aanzienlijk verkort, tot maximaal drie weken. Meer informatie kunt u vinden op www.amersfoort.nl/vergunningen.

Is duurzaam bouwen verplicht?

Vanuit het landelijke bouwbesluit zijn enkele aspecten van duurzaam bouwen verplicht als u een huis gaat bouwen. Bijvoorbeeld het goed isoleren van het huis. Vanaf 2020 (over 5 jaar) moeten alle woningen energieneutraal gebouwd worden en de EPC (Energieprestatie Coëfficiënt ) van de woning gaat dan naar 0,0. De technieken om dat te bereiken zijn nu al bekend en toepasbaar.

Tip: vraag uw architect en installatieadviseur naar deze oplossingen. Energieneutraal betekent een huis zonder energierekening! Naast winst voor het milieu (geen C02 uitstoot), ook winst voor uw portemonnee. Tropisch hardhout wordt uitsluitend toegepast met FSC-certificaat of PEFC-keurmerk

Andere mogelijke duurzame maatregelen

  • Toepassing van zonnepanelen die integraal worden mee ontworpen met de woning en goed geïntegreerd zijn.
  • Toepassing van groene daken en gevels; goed voor extra isolatie, biodiversiteit en het vangen van fijnstof.
  • Opvang van regenwater in een (ondergrondse) tank ten behoeve van toilet, wasmachine en tuin.
  • Hergebruik van sloop- en bouwmaterialen; onder andere het toepassen van betongranulaat en metselwerkgranulaat van oude funderingen en muren.
  • Gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals hout uit duurzaam beheerde bossen, FSC gecertificeerd hout, biobased- en natuurlijke bouwmaterialen.

Verdere informatie

Meer algemene informatie over duurzaam bouwen kunt u vinden op:

www.kenniscentrumduurzaambouwen.nl
www.rvo.nl/initiatieven/energiezuiniggebouwd
www.passiefhuis.nl

Kijk voor informatie over projecten en biobased materialen op www.biobasedbouwen.nl.